Diskoøen - Godhavn - den gode havn med hvaler.

Diskoøen er geologisk set langt yngre end fastlandet og fremstår derfor meget anderledes. Store dele af øen består af høje, stejle basaltfjelde skabt af vulkansk aktivitet for 25-65 millioner år siden. Det grønlandske navn Qeqertarsuaq betyder "den store" ø, men øen er på dansk opkaldt efter dens form. Selvom øen ligger 100 km fra fastlandet kan den i klart vejr ses fra samtlige byer i Diskobugten. Byen Qeqertarsuaq ligger smukt placeret helt ned til Diskobugten, og bag byen hæver basaltfjeldene sig i deres majestætiske fremtoning. På fjeldet ovenfor byen ligger "Lyngmarksbræen", der er det eneste steder i Grønland, hvor man kan køre på hundeslæde om sommeren. Diskoøen er Grønlands største ø, og er på størrelse med Sjælland. På denne store ø findes der kun én by, nemlig Qeqertarsuaq (Godhavn på dansk), samt bygden Kangerluk (Diskofjord). Resten er uberørt natur, der efter arktiske forhold opretholder en meget varieret flora & fauna.

Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq er smukt placeret med udsigt til bræerne på toppen af basaltfjeldene, og de mange vandfald der plasker ned af fjeldsiderne. I havområdet lige foran Qeqertarsuaq har pukkelhvalerne et af deres bedste fourageringsområder om sommeren. Der er rigtig gode muligheder for at observere hvalerne fra skibet, såvel fra land (Ja, de kan komme tæt på) under opholdet på Diskoøen. Vi anbefaler en byvandring, hvor man med stor interesse kan indsnuse stemningen i bygden. De farverige grønlandske huse danner en flot kontrast til de enorme basaltfjelde lige udenfor byen. En kort vandring fører dig ned til kysten hvor man kan se de enorme isbjerge, der er grundstødt ved Diskoøen eller som langsomt driver forbi ude på Diskobugten. Byens museum er absolut et besøg værd. Her er en flot samling billeder af maleren Jakob Danielsen, ligesom byens historie bliver skildret på spændende vis.

Hundeslæde på Lyngmarksbræen

I Qeqertarsuaq området er der mange muligheder for alsidige aktiviteter. Om sommeren udbydes hundeslædeture på toppen af Lyngmarksbræen - det eneste sted i Grønland hvor hundeslædekørsel er muligt om sommeren. Bemærk at hundeslædekørsel og ophold i hytte på Lyngmarksbræen ikke er inkluderet i prisen. Hundeslædekørsel tilbydes i perioden medio juni til medio august. Man kan vandre op på toppen og retur samme dag, eller man kan vælge en overnatning i en charmerende hytte på selve bræen. Fra toppen af bræen i ca. 1.200 meters højde, er der en fantastisk udsigt over Diskobugten, og man får et fint overblik over det farvand vi har besejlet på turen.

Natur- og vandreoplevelser på Diskoøen

Terrænet omkring Qeqertarsuaq er ideelt at vandre i, og der findes både kortere og længere ture. Én af de ture, der er et must, er turen ud til Kuannit. Kuannit er det grønlandske ord for skærmplanten ”kvan”. Udover stedets frugtbarhed, er Kuannit området også kendt for de karakteristiske basaltsøjler og de mange varme kilder.

En kort tur, som man altid kan passe ind i programmet, er turen ud til ”Udkiggen”. ”Udkiggen” er et punkt syd for byen helt ude fra kysten. Herfra er der en formidabel udsigt over den sydlige del af Diskobugten, og hvalfangere har, i såvel historisk tid som i nutid, spejdet efter hvaler fra dette punkt.

En vandretur ind i Blæsedalen er også en oplagt mulighed. På vej ud til Blæsedalen passerer man Arktisk Station, som ejes og drives af Københavns Universitet. I sommermånederne er der en hektisk aktivitet på stationen, hvor forskere og studerende fra hele verden kommer op, og foretager deres arktiske feltarbejde. Herefter passeres broen over ”Røde elv”, hvorefter stien fører op i Blæsedalen. Efter arktiske forhold er dalen meget frugtbar, og en væsentlig del af Grønlands flora findes her, hvor lavarktis mødes med højarktis.

Heroppe, langt nord for polarcirklen, leves livet på mange måder anderledes end i Danmark. En helt almindelig gåtur rundt i byen vil naturligt afstedkomme mange pudsige oplevelser og indtryk. Slædesæsonen starter sidst i september og slutter normalt medio maj. I de 4 mellemliggende sommermåneder er hundene stort set inaktive på hundepladserne. Tæverne har travlt med at opfostre nye kuld, og disse hvalpe hærger lystigt rundt og bider i alt, der ikke er forsvarligt opmagasineret.

Gratis oplevelser i området

Qeqertarsuaq er en fredfyldt grønlandsk by, som ligger utroligt smukt placeret på sydspidsen af Diskoøen. Den opmærksomme besøgende vil kunne se mange interessante ting på en vandretur rundt i byen og dens omgivelser. Diskoøen har mange gode ørredelve, og der er stolte traditioner for lyngrøget fjeldørred om sommeren. Hvis man ser fjeldørred til salg på "brættet", så slå til - det vil du ikke fortryde! Byen har også et fint museum, som giver en god introduktion til området og dets spændende historie, bla. som udgangspunkt for hvalfangst tilbage i tiden. Endelig er oplandet til Qeqertarsuaq et af de bedste vandreområder i Nordgrønland. Afhængig af vandreerfaring kan man vælge, at vandre på egen hånd, alternativt deltage på guidede vandreture

Mulige ekskursioner og tilbud
  • Kaffemik
  • Hundeslæde på Lyngmarksbræ, begrænset periode
Gratis oplevelser i området
  • Vandretur til vandfaldet i Blæsedalen
  • Vandretur til Kuannitt - stedet med kvaner og basaltsøjler
  • Vandretur til Qaqqaliaq - Hvaludkiggen
  • Udsigt til enorme isbjerge på Diskobugten
  • Vandretur til Lyngmarksbræen - krævende vandring
  • Byvandring