Ilulissat - byen med de store isbjerge

 

Ilulissat er nabo til Ilulissat Isfjord/Kangia, der i 2004 kom på UNESCO's verdensarvsliste. Kangia er stedet, hvor Grønlands velkendte mastodonter af isbjerge stammer fra. Isfjorden rummer en af de største og mest aktive gletsjere i verden, og bevæger sig fremad med ca. 20 meter i døgnet. Gletsjeren kælver ca. 10 % af den indlandsis, der presses ud i havet fra Grønland om året.  

Ilulissat er Grønlands 3. største by og hedder på dansk Jakobshavn. Kun hovedstaden Nuuk og Sisimiut er større. Byen er grundlagt af handelsmanden Jacob Severin. Kommunen huser godt 5.000 indbyggere og godt 4.000 slædehunde. Ilulissat er også en charmerende by, hvor de kulørte træhuse på fjeldet blandes med moderne byggeri i tæt samspil mellem menneske og natur. De mange hundeslæder, der er parkeret uden for husene, taler deres tydelige sprog.

Ilulissat set fra luften. Kangia isfjorden er placeret tæt på byen. Vi anbefaler en vandretur langs isfjorden.

Ilulissat er en by, hvor det grønlandske liv leves traditionelt. Slædehunde er en naturlig del af transportnettet og der er masser af aktivitet i og omkring havnen, hvor de mange joller pisker ind og ud på vej til og fra fiskeri tæt på de store isfjelde.

Der er rig mulighed for at opleve hverdagen her i Grønlands 3. største by. En vandretur rundt i byen giver et godt indblik i de lokales liv og hverdag og man mødes let med Hr. og Fru Grønland, som måske er på vej hen for at besøge familie eller en tur til købmanden. De mange træfortorve og trapper snor sig imellem de mange farverige huse. Byen er bygget på et kuperet terræn, som sikrer at stort set alle i byen bor med en fantastisk udsigt over Diskobugten, hvor de enorme isbjerge fra Kangia isfjorden driver til havs. En vandretur til Sermermiut er absolut et must. Her kan du komme helt tæt på de imponerende kridhvide kæmper og se ud over fjorden, der er fyldt med isbjerge så langt øjet rækker.

Bemærk at I ovenstående video er der sekvenser både fra sommer og vinter v. Ilulissat.

Ilulissat tilbyder...

Ilulissat området byder på fremragende vandremuligheder om sommeren. Midnatssolen er på himlen døgnet rundt, så det er bare at gå på opdagelse. I byen kan man gratis få udleveret vandrekort, der fint beskriver vandreture ud til Sermermiut bopladsen og isfjorden m.m. Byen i sig selv rummer også mange oplevelsesmuligheder, og på hotellet kan man få udleveret et bykort, der anviser diverse seværdigheder.

På torvet i Ilulissat finder vi byens ”bræt”. Det er her fiskerne og fangere sælger deres friske fangst til byens borgere og turister! Udbuddet varierer med sæsonen, men man kan altid købe den ekstremt velsmagende hellefisk fra isfjorden – fersk eller nyrøget. Og selvfølgelig er der sæl, og lejlighedsvis rensdyr, moskus og hvalkød. Om efteråret kan man også købe friskplukkede sortebær og blåbær. Et smut ned på havnen er også altid interessant. For den opmærksomme iagttager, er der altid noget spændende at se på. F.eks. sidder jollefiskerne ofte og agner deres langliner på havnen, inden de skal ud og sætte linen, og fangerne kommer hyppigt ind med friskskudte sæler, der gør god fyldest som såvel menneske- som slædehundeføde.

Byen har også 2 interessante museer. Dels Ilulissat Museum, som er Polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem, og dels Kunstmuseet, som rummer en flot samling af Grønlandsmaleren Emmanuel A. Pedersen.

I byen er der et velassorteret udbud af butikker, som sælger flot forarbejdet kunsthåndværk m.m., så der er rigtig gode muligheder for at hjembringe flotte og unikke gaver & souvenirs. Nogle af byens udøvende kunstnere har værksted tæt ved havnen, hvor man er velkommen til at kigge ind, og se dem forarbejde ben og tand til smukke smykker.

Heroppe, langt nord for polarcirklen, leves livet på mange måder anderledes end i Danmark, så en helt almindelig gåtur rundt i byen vil afstedkomme mange pudsige oplevelser og indtryk. F.eks. er Ilulissat Grønlands største slædehundedistrikt, med mere end 4.000 slædehunde, og det sætter naturligvis sit præg på byen. Slædesæsonen starter sidst i september og slutter normalt medio maj. I de 4 mellemliggende sommermåneder, er hundene stort set inaktive på hundepladserne. Tæverne har travlt med at opfostre nye kuld, og disse hvalpe hærger lystigt rundt og bider i alt, der ikke er forsvarligt opmagasineret. Den friske luft giver en sund appetit, og heldigvis har Ilulissat en håndfuld rigtig gode spisesteder, som anvender masser af super friske grønlandske råvarer i retterne. Glæd dig til grønlandsk lammeryg, røget rensdyr- og moskuskød, hellefisk og rejer – Takana/Værsgo!

Der udbydes ligeledes en lang række spændende turudflugter i Ilulissats opland: Isfjordssejladser til den verdensberømte isfjord, helikopterture helt ind til bræen ved Indlandsisen, hvalsafarier og mange flere. Der venter en spændende tid i Ilulissat – byen ved isfjorden.

Mulige ekskursioner og tilbud
 • Sejlture imellem isfjeldene
 • Midnatssejltur mellem isfjeldene
 • Hvalsafari blandt isbjergene i Diskobugten
 • Sejltur til bygden Ilimanaq
 • Sejltur til bygden Oqaatsut
 • Helikopter til Ilulissat Isbræ
 • Vandretur til bopladsen ved isfjorden
 • Den lange isfjordsvandring
 • Byvandring med guide
Gratis oplevelser i området
 • Vandretur til Sermermiut og Kællingekløften
 • Byvandring
 • Udsigt til enorme isbjerge på Diskobugten
 • Brættet
 • Den gamle kajakhavn